The final design of the pavilion responds both to the campus master plan aligning itself to the main axis but at the same time breaking from it generating new outside spaces that serve the Barilla community and the visitors altogether. The idea of a garden-piazza as the community’s beating heart is reinforced as the park permeates the whole campus.

The placement of the pavilion and its meandering shape allow for different scales and responses to the various approach-es to the site, to the highway it appears elongated and monumental in its horizontality. To the entrance of the factory by being so close to the visitor, it appears higher. Towards the interior of the campus the pavilion embraces the park.

The pavilion works as a threshold between the public and Barilla, both in a physical way and its placement as the Factory entrance, as well as a statement to the world of Barilla’s newfound openness and its transformation for the current times. Opening Barilla to the outside world will not be achieved by an individual building. Instead the pavilion will as as a threshold blurring the boundaries between the campus and the outside world. A design of a master plan will achieve this spirit of openness and will continue the intention of integration.

We believe that this integration will cause interaction through casual encounters that will spark creativity and a direct customer relationship with the brand.

Atelier Uno Atelier Uno

Following an aesthetic appreciation of industrial buildings and objects, and with the intention of celebrating the existing campus and tapping into the collective imaginarium of industrial imagery the outer box relates itself in appearance and function to the production facilities within the Pedrignano plant.

In the other hand, transparent and permeable, the pavilion is reminiscent of Barilla’s Viale Veneto factory, dubbed “a house of glass”. Transmitting this new spirit of openness, showing the inside activity to the passer-by.

This outer box is a lightweight structure that ties everything under one roof. The structural elements of the outer box are expressed in its façade in order to portray structural and material honesty.

The roof of the outer box is a space-frame structure, that while being lightweight is really strong and allows for great spans. The slender elements that conform the space-frame will inevitably remind visitors of the epitome of pasta.

The openness and translucency of the structure allow for natural light to fill the interior of the outer box. The structure is then able to contain the space and separate it form the outside while still giving a feeling of openness and direct relation with the surroundings.

Atelier Uno Atelier Uno